Historie

Mooie afsluiting van tweeëntwintig jaar Dijkman

Hoe kon dat beter dan met een tentoonstelling van zijn mooiste werken in het pand aan de Nieuwe Uitleg. Dat pand dat uitzicht geeft op de plek waar Dijkman heeft gezeten om het Smitswater en de Nieuwe Uitleg te schilderen.
Zaterdag 5 oktober 2013 vond de opening plaats in aanwezigheid van zo'n 50 gasten waaronder natuurlijk een groot aantal nazaten van de schilder, maar ook "Vrienden van Christoffel": donateurs en mensen die klussen voor de Stichting deden.
De aftrap werd gegeven door Robert van Lit, conservator van het Haags Historisch Museum met een inleiding op de tentoonstelling. Vervolgens voerde Margot van Dam, voorzitter/secretaris van de stichting Christoffel het woord mede namens de andere bestuursleden: Marion Feddema, Bea Wever, Ronald Wijnands en Marjon Sjollema. Zij verklaarde waarom nú déze tentoonstelling en bedankte vervolgens iedereen die in de afgelopen 22 jaar op een of andere wijze een bijdrage had geleverd aan het succes van de Stichting.

Hierna was het woord aan Wim van der Velden, kleinzoon en medeoprichter van de Stichting, bovendien erelid.

Daarna spraken achtereenvolgens Chris Dijkman, de enige die de achternaam van de schilder draagt en ook nog diens voornaam, Ria van der Belt, kleindochter en Bea Wever, ook een kleindochter.
Na al deze toespraken was het hoog tijd voor het bekijken van de fraaie en soms verrassende schilderijen, met een glas in de hand en voor amusante gesprekken.


Op zondag 6 oktober viel het aantal bezoekers wat tegen. Dat had onder meer te maken met de geringe publiciteit. Maar daardoor was er wel meer tijd en aandacht voor de tentoonstelling en voor de bezoekers. Een van de bezoekers, mevrouw Claudine Chavannes, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, gaf een fraaie beoordeling van de tentoonstelling. Zij schreef: "Dijkman is een mooie Haagse schilder met gevoel voor licht". Anderen hadden vooral oog voor het Den Haag van zo'n 100 jaar geleden, het historische element in de schilderijen.


Een groot aantal mensen heeft ook de Dijkmanwandeling gemaakt, een wandeling langs de locaties die op de tentoongestelde schilderijen te zien waren. Wandeling Den Haag 2013.pdf


Het was alles bij elkaar een heel bijzondere beleving, niet in de laatste plaats door de locatie aan de Nieuwe Uitleg in het kantoorpand van de Dijkmanliefhebber, Erik Jens, die al het mogelijke heeft gedaan om van de tentoonstelling een eclatant succes te maken.





In onderstaande bestanden kunt u nog eens kijken in de geschiedenis van de stichting Christoffel en zien wat er zoal leefde.

Margot van Dam

Informatiebulletins

Bulletin 19,

  september 2005 

Bulletin 20,

  maart 2006 

Bulletin 21,

  oktober 2007 

Bulletin 22,

  maart 2008 

Bulletin 23,

  november 2008 

Bulletin 24,

  mei 2009 

Bulletin 25,

  september 2009 

Bulletin 26,

  mei 2010 

Bulletin 27,

  mei 2011 

Bulletin 28,

  juni 2012 

Bulletin 29,

  aug 2013 


Evenementen

1000ste schilderij

20-jarig bestaan


Restaureren

Bekijk hier een restauratieproces 

Aanbevolen restaurateurs 


Anderen over Dijkman

Boerenerfgoed 

De schilder met het gouden hart 

In Borgharen was Henk Dijkman thuis...

Dijkman in opvolger Scheen 

Liefhebbers aan het woord 

Gedicht van Cor Stevens

Charles Petsers' passie


Schenkingen

Schenkingen 


Stillevens

Stillevens 


Tentoonstellingen

Dijkman in museum Swaensteyn in 2000 

Dijkman in Molenhof in 2001 

Krantenartikel nav. Molenhoftentoonstelling

Dijkman in Sint Aldegondiskerk in 2003 

"Geboeid! Zeven eeuwen Gevangenpoort"
Dijkman in Haags Historisch Museum in 2007
 

Dijkman in RHCL in Maastricht 2008 

Dijkman in Limburgia Exotica in Venlo en Maastricht 2008 

Den Haag in de jaren twintig geschilderd door Christoffel Hendrik Dijkman" 2013 



Vrienden van Christoffel

Het werk van Math Heuvels

Het Borgharen van Dijkman

Ontdekking eigenaar Toussaintkade 


Jaarverslagen

Jaarverslag 2008

Jaarverslag 2009

Jaarverslag 2010

Jaarverslag 2011